SUPERPRZEPIS

Soczyste kawałki udek

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Soczyste kawałki udek Więcej zdjęć (5)

Nie zachwycają pięknem,ale pod chrupiącą panierką są soczyste i wspaniałe.Polecam.

Składniki:

Soczyste kawałki udek

 

  • 4 udka wieksze (bez pałek)
  • 2 listki larowe
  • 1/2 łyzeczka soli
  • 1 żółtko
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyzki imbir w proszku
  • 3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyzka oliwy
  • 1/2 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka pieprz ziołowy
  • 2 łyzki sos sojowy-ciemny
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka do dekoracji (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Soczyste kawałki udek
Mięso obrać ze skóry,umyć i porąbać tasakiem w poprzek kości na 2 lub 3 części. Zalać wodą,dodac soli i listki laurowe i podgotować około 20minut. Wyciągnąć,ostudzić !!! W misce zrobić ciasto. Tj: Wsypać mąkę kukurydzianą dodać żółtko,przeciśnięty przez praskę czosnek,imbir,paprykę ostrą,sos sojowy,pieprz ziołowy,wodę i łyżkę oliwy (mieszamy na gładką papkę). Teraz po kolei zanużamy każdy kawałek kurczaka i przekładamy na rozgrzany gorący głęboki olej i smażymy na brązowy kolor. Podajemy np. z frytkmi i ulubioną surówką... Idealnie ostre mmmm ;) SMACZNEGO . . . . .
Soczyste kawałki udek
Udka gotujemy z listkami i solą
Soczyste kawałki udek
Robimy ciasto i moczymy w nim mięso
Soczyste kawałki udek
Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor
Soczyste kawałki udek
Wykładamy na ręcznik papierowy

Tagi:

sosy beza bezy