Sposób przygotowania:
Soczysty karczek pieczony
Przygotować niezbędne składniki. Mięso dokładnie umyć, pod bieżącą wodą i osączyć. W misce przygotować zioła i przyprawy tworząc zalewę do mięsa, która zapewni smak i soczystość: sól, pieprz, kolendrę i jałowiec, wymieszać z granulowanym czosnkiem. Posmarować mięso olejem, posypać mieszanką ziół. Zwinąć mięso w ciasny rulon, i obtoczyć w ziołach. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki i włożyć do brytfanki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 stopni C i piec około 2 godziny mięs do miękkości. Wyjąć mięso i kroić w plastry. Układać na półmisku na liściach sałaty, posypać szczypiorkiem lub pietruszką. Można wykorzystać sos powstały z pieczenia mięsa.