Sposób przygotowania:
Schab z nutą grecką Mariel
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Zrobić jedno lub dwa nacięcia w schabie , następnie powciskać w nie na przemian żurawinę i suszone pomidory. Zalewę z pomidorków wykorzystać do zrobienia marynaty, dodać do niej bazylię, majeranek, sól , pieprz, chili , dokładnie wymieszać i posmarować silikonowym pędzlem mięso. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 10 godzin. Po upływie czasu wstawiamy mięsko do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 1,5 h. Po upieczeniu wyjmujemy mięso i odstawiamy aby się przestudziło, wtedy lepiej się będzie kroiło. Sos pozostały po pieczeniu przelewamy do małego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę wymieszaną w wodzie 1/2szklanki, gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Mięso podajemy dodatkowo z oliwkami nabitymi na wykałaczkę.