Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sofrito (Grecja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Usmażyć cebulę i czosnek aż się zaszklą i przenieść do żaroodpornego naczynia...

Sofrito (Grecja)

Składniki:

Sofrito (Grecja)

 

  • Składniki na 6 porcji:

 

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku rozdrobniony
  • 500 g cielęciny pokrojonej na cienkie kawałki
  • mąka
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki brandy
  • 2/3 szklanki białego dresingu na occie balsamicznym Mazzetti
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu rosołowego
  • 3 łyżki Pesto alla Genovese Conte de Cesare
  • Maggi
  • świeża pietruszka do przybrania

Sposób przygotowania:

Sofrito (Grecja)
Usmażyć cebulę i czosnek aż się zaszklą i przenieść do żaroodpornego naczynia.

Mięso panierować w mące i smażyć z obu stron na brązowo. Dodać brandy. Po kilku minutach przenieść mięso do naczynia żaroodpornego. Dodać dresing, pesto, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut aż mięso stanie się miękkie.

Podawać z ryżem przybrane listkami pietruszki.

Tagi:

pesto