MEssage

MEssage

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Sogliola alla fiorentina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa pełna włoskiego, toskańskiego słońca. Tak jak wszystkie włoskie potrawy i ta jest prosta, naturalna i smaczna.

Sogliola alla fiorentina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sogliola alla fiorentina

 

  • 2 filety z dorsza
  • 2 opakowanie szpinaku rozdrobnionego Hortex
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • świeżo starty parmezan
  • sól, pieprz

 

  • Sos:
  • 1 mała cebula
  • garść świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 l mleka
  • 200 gram śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sogliola alla fiorentina
1. W garnku na małym ogniu rozmrozić szpinak, aż odparuje woda. Podgrzewać z winem, solą i pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek. 2. Sos: obrać i drobno posiekać cebulę. Zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać tymianek. Wlać mleko, posolić i popieprzyć. Zagotować, następnie pozostawić na 5 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wsypać mąkę i ciągle mieszając podsmażyć. Dodać wcześniej przygotowane mleko tymiankowe, śmietanę i ciągle mieszając gotować do uzyskania konsystencji kremu. Zdjąć garnek z gazu, wmieszać żółtka i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. 4. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej filety, na nich ułożyć szpinak. Polać całość sosem i posypać kawałeczkami masła. W rozgrzanym piekarniku zapiekać około 12 minut. Gotową potrawę posypać startym parmezanem.
Sogliola alla fiorentina
Potrawa przed włożeniem do piekarnika
Sogliola alla fiorentina

Tagi:

szpinak sosy