Sposób przygotowania:
Sogliola alla fiorentina
1. W garnku na małym ogniu rozmrozić szpinak, aż odparuje woda. Podgrzewać z winem, solą i pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek. 2. Sos: obrać i drobno posiekać cebulę. Zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać tymianek. Wlać mleko, posolić i popieprzyć. Zagotować, następnie pozostawić na 5 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 3. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, wsypać mąkę i ciągle mieszając podsmażyć. Dodać wcześniej przygotowane mleko tymiankowe, śmietanę i ciągle mieszając gotować do uzyskania konsystencji kremu. Zdjąć garnek z gazu, wmieszać żółtka i parmezan. Doprawić solą i pieprzem. 4. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem. Ułożyć w niej filety, na nich ułożyć szpinak. Polać całość sosem i posypać kawałeczkami masła. W rozgrzanym piekarniku zapiekać około 12 minut. Gotową potrawę posypać startym parmezanem.