czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Sola saute z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Solę pozostawić na 3-4 godziny w dolnej części lodówki do rozmrożenia.

Sola saute z pomidorami

Składniki:

Sola saute z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Sola saute z pomidorami
Solę pozostawić na 3-4 godziny w dolnej części lodówki do rozmrożenia. Następnie umyć, ściągnąć skórę, odciąć łeb, skrajać filety usuwając ości i kręgosłup (dla ułatwienia można kupić już gotowe zamrożone filety). Przygotowane w ten sposób filety oprószyć lekko estragonem, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 min w lodówce. Oprószyć lekko mąka i usmażyć wkładając na patelnię z silnie rozgrzanym smalcem. Przełożyć na półmisek, skropić stopionym masłem i wstawić do piekarnika, żeby "doszły". W tym czasie sparzyć wrzątkiem umyte pomidory, obrać pokroić w grube plastry, poruszyć pieprzem i lekko obrumienić na pozostałym smalcu. Posolić. Zrumienionymi pomidorami obłożyć, suto posiekaną natka pietruszki. Podawać z dodatkiem ziemniaków i z surówkami.