Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Solianka rybna z oliwkami (Rosja)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Solianka rybna:Ryby sprawić, opłukać, wraz z głowami włożyć do garnka, zalać zimną wodą,

Solianka rybna z oliwkami (Rosja)

Składniki:

Solianka rybna z oliwkami (Rosja)

 

  • 1 kg świeżych ryb (karp, sandacz, jesiotr)

 

 

  • 3 cebule

 

 

 

  • kilka oliwek (czarnych lub zielonych)

 

 

 

 

 

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Solianka rybna z oliwkami (Rosja)
Ryby sprawić, opłukać, wraz z głowami włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, dodać liść laurowy, gotować 30 minut. Cebulę posiekać. Obrane ogórki i pomidory pokroić. Wywar przecedzić, zachować. Mięso oddzielić od ości. Olej i masło rozgrzać w rondlu, zrumienić cebulę. Dodać ogórki i pomidory, wlać trochę wywaru, dusić przez 10 min. Wlać resztę wywaru i sok z cytryny, włożyć oliwki i rybę. Przyprawić. Soliankę podawać posypaną natką, udekorowaną plastrem cytryny i kleksem śmietany. 1 porc.-175 kalorii