kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Solidne chili

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ten przepis łamie stereotyp,że amerykańska kuchnia to tylko puszki i fast-foody

Solidne chili

Składniki:

Solidne chili

 

  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • pół puszki białej fasolki
  • pół puszki czerwonej fasolki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka chili w proszku
  • 2-3 łyżek oleju
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Solidne chili
Cebulę posiekaj w drobną kostkę,boczek pokrój w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i obsmaż go na rumiano.Dodaj olej i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż razem aż cebula się zrumieni.Dodaj mieloną wołowinę,dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 10 min mieszając co jakiś czas aby mięso się nie przypaliło.Podlej mięso wodą tak aby przykryła wszystko i duś przez 30 min.

Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę,białą i czerwoną fasolkę oraz przecier pomidorowy.Dopraw do smaku solą i pieprzem,dodaj chili w proszku i duś przez kolejne 20 min.Jeśli będzie taka potrzeba zagęść całość odrobiną mąki.

Podawaj chili z brązowym ryżem.Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

Tagi:

wołowina