pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Smażone śledzie w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna śledziowa zakąska. Można podawać z chlebem.

Smażone śledzie w zalewie octowej

Składniki:

Smażone śledzie w zalewie octowej

 

Sposób przygotowania:

Smażone śledzie w zalewie octowej
Śledzie patroszymy, myjemy, odstawiamy do ocieknięcia z wody. Następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zalewy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Śledzie układamy pionowo w słoikach (może być plastikowe wiaderko np. po kapuście kiszonej). Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Śledzie nadają się do spożycia już po 12 godzinach.