Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sos do makaronu na bazie cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinia delikatna w smaku znakomicie nadaje się na warzywne sosy. Jej obojętny smak poddaje się mocniejszym smakom dzięki czemu można ją śmiało dodawać do różnych potraw.

Sos do makaronu na bazie cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do makaronu na bazie cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu na bazie cukinii
Na rozgrzanym oleju przesmażamy słodką paprykę, następnie wrzucamy kulki z mielonego mięsa i lekko obsmażamy. Rumiane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Warzywa kroimy w kostkę. Na tłuszczu przesmażamy cebulę, paprykę i czosnek. Na końcu wrzucamy resztę pokrojonych warzyw oraz pokrojone jabłka i skórkę z cytryny. Dusimy do miękkości. Miękkie miksujemy na jednolity krem, dodajemy resztę przypraw oraz podsmażone mięso i bardzo wolno ( bo chlapie) redukujemy sos. Makaron gotujemy al dente, podajemy z gorącym sosem.
Sos do makaronu na bazie cukinii
Na rozgrzanym tłuszczu z papryką obsmażamy kulki mięsa.
Sos do makaronu na bazie cukinii
Papryki w różnych kolorach kroimy w kostkę
Sos do makaronu na bazie cukinii
Jabłka razem ze skórkami kroimy w kostkę jak warzywa.
Sos do makaronu na bazie cukinii
Zmiksowane na gładko warzywa ostatecznie doprawiamy i dodajemy mięso.