monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na sos, który można podać do kaszy, ryżu, chleba lub makaronu

Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami

 

  • 450 g pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami
Cebulę pokroić w średnia kostkę. Zeszklić na oleju. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przesmażyć z cebulą. Pieczarki obrać i rozdrobnić w blenderze, Fasolkę umyć, osuszyć i odkroić końcówki. Przełożyć do blendera i także rozdrobnić. Razem z pieczarkami dodać do garnka i dusić do miękkości z resztą warzyw. Pomidory przełożyć do garnka lub do miski i zmiksować blednerem. Dodać przyprawy i wymieszać. Do garnka z warzywami, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie wlać pomidory oraz 1/2 szklanki wody, zagotować. Zdjąć z ognia. Umyte i osuszone mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Usmażyć. Łyżką cedzakowa przełożyć do sosu warzywnego i ponownie zagotować. W razie konieczności doprawić solą i gotowe, smacznego!
Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami
papryki pokroić w małą kostkę i zesmażyć
Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami
pieczarki i fasolkę rozdrobnić w blenderze
Sos drobiowy z fasolką i pieczrakami
pomidory zmiksować i dodać przyprawy i wymieszać