polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Sos figowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos figowo-jabłkowy na białym winie

Sos figowo-jabłkowy

Składniki:

Sos figowo-jabłkowy

 

  • 25 dag suszonych fig
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml musu jabłkowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebulka dymka
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Sos figowo-jabłkowy
Figi pokroić na kawałki. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagotować. Następnie dusić na małym ogniu przez 45 minut. Podawać do serów i mięs.