lewyfan

lewyfan

Kuchcik
[Przepisów: 1]

sos meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos meksykański jako podstawa dla wielu dań tej kuchni. Super w połączeniu z mięsem mielonym i może być podawany w wielu formach.

sos meksykański

Składniki:

sos meksykański

 

  • 1 czerwoną paprykę,
  • oliwę z oliwek,
  • cebulę,
  • 2 papryczki chili lub też poprostu przyrawa z torebki,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 1 puszka fasolki czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • oregano,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól i pieprz.
  • koncentrat pomidorowy (opcja),

 

Sposób przygotowania:

sos meksykański
1. Czerwoną papryką podduszamy na oliwie z oliwek,
2. Dodajemy zeszkloną uprzednio cebulkę wraz z wyciśniętym czosnkiem (można też zeszklić cebulkę z papryką będzie mniej naczyń do mycia:-) oraz papryczki chili (lub przyprawa chili). Z chili sugeruje zachowawczość szczególnie jeżeli robimy sos dla gości i nie wiemy czy lubią bardziej czy mniej ostre dania!
3. Pomidory z puszki oddzielamy od sosu w którym pływały i dodajemy je na patelnię do reszty.
4. Jak już to chwilkę poddusimy dodajemy sos z pomidorów (ten który pozostał po oddzieleniu od pomidorów), puszkę kukurydzy i fasoli czerwonej (kukurydzę i fasolę oczywiście odcedzoną i przepłukaną wodą). Jeżeli ktoś woli to może zamienić lub uzupełnić sos pozostały z pomidorów z koncentratem też będzie dobre.
5. Przyprawiamy oregano i doprawiamy solą/pieprzem jak kto lubi.
Gotowe.
Smacznego

Tagi:

beza bezy