katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sos pieczarkowy 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos do placków, klusek a może ryżu.

Sos pieczarkowy 8

Składniki:

Sos pieczarkowy 8

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy 8
Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Marchew obieramy myjemy dowolnie . Pietruszkę trzeba opłukać i drobno posiekać,a cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy pieczarki, dodajemy przygotowaną cebulę i chwile dusimy. Podlewamy wodą, dodajemy marchew, solimy i dusimy ok 15-20 minut. Oprószamy mąką i mieszamy, podlewamy wodą tyle aby powstał sos. Doprawiamy do smaku. Można dodać też kostkę rosołową. Dodajemy śmietanę i mieszamy.