gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Sos pieczarkowy z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowany sos pieczarkowy z ryżem podaję jako danie na obiad lub kolację. Polecam - łatwe w przygotowaniu.

Sos pieczarkowy z ryżem

Składniki:

Sos pieczarkowy z ryżem

 

  • 1 woreczek ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • ok. 600 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa un. Kucharek

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z ryżem

ETAP 1:

Sos pieczarkowy z ryżem
Ryż gotujemy do miękkości z koską rosołową.

Ryż gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzamy i wyciągamy z woreczka.

ETAP 2:

Sos pieczarkowy z ryżem
Pieczarki obieramy, odkrawając ogonki od kapeluszy.

Pieczarki obieramy.

ETAP 3:

Sos pieczarkowy z ryżem
Obraną i posiekaną cebulę przesmażamy przez chwilę.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy przez chwilę (na oliwie).

ETAP 4:

Sos pieczarkowy z ryżem
Pieczarki kroiy w plasterki i dodajemy do cebuli.

Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy mieszając, co jakiś czas.

ETAP 5:

Sos pieczarkowy z ryżem
Do pieczarek wlewamy śmietankę, mieszamy.

Gdy pieczarki zaczną robić się miękkie to wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i smażymy na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.

ETAP 6:

Sos pieczarkowy z ryżem
Na koniec do sosu pieczarkowego dodajemy ugotowany ryż.

Gdy sos zacznie gęstnieć to dodajemy ugotowany wcześniej ryż. Mieszamy, podgrzewamy przez chwilę i doprawiamy do smaku.
Smacznego :)