Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sos pomidorowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos jest mieszanką różnych różności, które w sumie tworzą spaniałe dzieło.

Sos pomidorowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę na ćwiartki, a z papryk wybieramy środki i też kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka i cytrynę dokładnie myjemy o kroimy na ćwiartki lub ósemki razem ze skórą. Wszystko wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i zaczynamy gotować. Z pomidorów wycinamy głąby i miksujemy lub mielimy w maszynce. To nam skróci czas gotowania i nie będzie wymagało przecierania. Zmiksowane pomidory dodajemy do reszty i wolno gotujemy około 30 - 40 min. Gdy cebula i papryka są już miękkie, dodajemy :cukier, pieprz, słodką paprykę i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 min i ponownie miksujemy wszystko razem, aż powstanie jednolity sos. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy 10 min.
Sos pomidorowy.
Doskonałe na takie przetwory są podłużne pomidory lub arbuzowe.
Sos pomidorowy.
Warzywa kroimy na drobne kawałki to skraca czas gotowania.
Sos pomidorowy.
Składniki wkładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
Sos pomidorowy.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.