Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę na ćwiartki, a z papryk wybieramy środki i też kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka i cytrynę dokładnie myjemy o kroimy na ćwiartki lub ósemki razem ze skórą. Wszystko wkładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i zaczynamy gotować. Z pomidorów wycinamy głąby i miksujemy lub mielimy w maszynce. To nam skróci czas gotowania i nie będzie wymagało przecierania. Zmiksowane pomidory dodajemy do reszty i wolno gotujemy około 30 - 40 min. Gdy cebula i papryka są już miękkie, dodajemy :cukier, pieprz, słodką paprykę i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 min i ponownie miksujemy wszystko razem, aż powstanie jednolity sos. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy 10 min.