gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Sos słodko - kwaśny w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany sos słodko - kwaśny zimą podgrzewam i dodaję jako dodatek do ryżu. Polecam - jest smaczny.

Sos słodko - kwaśny w słoikach

Składniki:

Sos słodko - kwaśny w słoikach

 

Sposób przygotowania:

Sos słodko - kwaśny w słoikach

ETAP 1:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Umyte pomidory kroimy na kawałki i zesmażamy jak na przecier.

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy (jak na przecier).

ETAP 2:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Zesmażone pomidory przecieramy przez sito.

Miękkie pomidory przecieramy przez sito.

ETAP 3:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Umytą paprykę kroimy w nie zadużą kostkę

Paprykę myjemy i osuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

ETAP 4:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Obraną cebulę drobno siekamy i dodajemy do papryki.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do papryki. Czosnek drobno siekamy.

ETAP 5:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Do przecieru pomidorowego wsypujemy warzywa i całość gotujemy.

Przecier wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy ok. 20 minut.

ETAP 6:

Sos słodko - kwaśny w słoikach
Do przecieru z warzywami dodajemy ananasa, cukier,ocet,musztradę i przyprawy.

Następnie dodajemy ananasa, cukier, ocet, musztardę i przyprawy wymienione w składnikach. Mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z syropem z ananasów. Gotujemy przez chwilę mieszając.
Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.