Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sos śmietanowy z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki sos śmietanowy z kurkami

Sos śmietanowy z kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos śmietanowy z kurkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowy z kurkami
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula będzie już rumiana dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zamrożone blanszowane kurki (oczywiście mogą być świeże, ale skąd je teraz wziąć :-P), zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu około 5 minut. Podajemy od razu po przygotowaniu do ulubionych mięs lub np. makaronu. Ja użyłam sosu do piersi z kaczki.
Sos śmietanowy z kurkami
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Sos śmietanowy z kurkami
Gdy cebula będzie już rumiana dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietanę oraz mleko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.