czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos z kurek i indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny biały sos..........

Sos z kurek i indyka

Składniki:

Sos z kurek i indyka

 

  • 20 dkg. kurek
  • 30 dkg.mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany gęstej 12%
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki mąki
  • przyprawa typu vegeta, pieprz biały,liść laurowy,ziele angielskie,maggi

Sposób przygotowania:

Sos z kurek i indyka
Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać mięso smażyć około 10 min.dodać kurki wlać 2 szklanki wody, doprawić i dusić ok 30 min., aż mięso zmięknie.Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody z gulaszu tak aby nie było grudek.Sos zagęścić wymieszać i raz jeszcze doprawić do smaku jeśli poczujemy jakieś braki.