Sposób przygotowania:
Sos z mięsa żeberkowego
Żeberka miały sporo mięsa przy kości więc wycinam samo mięso (przy kości też trochę zostawiam - żeberka będą do wykorzystania w innym daniu). Nacieram solą oraz przyprawą do masła (możemy użyć również innej ulubionej przyprawy). Odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia patelnię grillową smaruję olejem rzepakowym i obsmażam żeberka z dwóch stron. Przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w temperaturze 190°C na rumiano (przez około 60 minut). Następnie mięso kroję na mniejsze kawałki, a na zwykłej patelni rozpuszczam smalec. Rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawią papryką słodką, mieszam i wrzucam żeberka wraz z wytopionym tłuszczem. Ponownie mieszam i zalewam wywarem warzywnym. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawę do flaków (można dodać inną przyprawę lub pominąć). Duszę na małym ogniu. W międzyczasie chochelką odlewam część sosu do słoika, wsypuję mąkę i dodaję dżem porzeczkowy (może być inny, byle nadał kwaśno-słodkiego smaku). Energicznie potrząsam i wymieszane składniki wlewam do sosu. Mieszam i duszę do odparowanie części sosu. Gdy sos się zagęści gotowe. Podaję z ziemniaczkami. Smacznego.