zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Sos z podgrzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny sos ze świeżych podgrzybków najlepiej smakuje z makaronem, my tak lubimy. Jeszcze są grzyby w lesie więc warto wybrać się na nie.

Sos z podgrzybków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos z podgrzybków

 

Sposób przygotowania:

Sos z podgrzybków
Młode podgrzybki oczyścić i pokroić ale nie za drobno. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić pokrojone grzyby i podsmażyć do zrumienienia a potem dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.

Następnie wlać warzywny wywar, dodać liście laurowe i ziele oraz esencje do sosu pieczarkowego i wszystko gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę, chwilę gotować i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.

Zagotować i podawać gotowy sos na przykład z makaronem.
Sos z podgrzybków
młode podgrzybki podsmażyć na maśle a potem dodać cebule