Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos ziołowy po rosyjsku

         
ocena: 3/5 głosów: 461

Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno filety sardelowe i kapary.

Sos ziołowy po rosyjsku

Składniki:

Sos ziołowy po rosyjsku

 

  • 2 szalotki

 

  • 2 filety sardeli

 

 

  • pęczek koperku

 

  • gałązka tymianku

 

 

 

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

 

 

 

 

 

  • żółtko

 

  • 2-3 łyżki koniaku

 

  • 1-2 łyżki wódki

 

 

  • łyżeczka średnio ostrej musztardy

 

  • pół łyżeczki sosu sojowego

 

 

 

  • 4 łyżki crème fraîche

 

Sposób przygotowania:

Sos ziołowy po rosyjsku
Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno filety sardelowe i kapary. Umyć zioła, listki drobno posiekać. Obrać czosnek i rozgnieść go razem ze szczyptą soli. Masło rozgrzać w naczyniu, spienić, dodać szalotki i zeszklić je. Całość oprószyć mąką i zasmażyć, mieszając. Dodać śmietanę i zagotować ciągle mieszając. Żółtko wymieszać z koniakiem i wódką, dodać do gotującego sosu, dodać zimne solone masło. Wymieszać musztardę, sos sojowy i proszek paprykowy, wlać do sosu. Dodać zioła, czosnek, sardele i kapary. Wymieszać z crème fraîche i doprawić całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.