karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Łatwe spaghetti z nieodłącznym dodatkiem pomidorów, ponadto z mięsem mielonym oraz pysznym serem camembert. Pyszne połączenie. Polecam gorąco na gorąco.

Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert

 

  • 20-30 dag mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki musztardy miodowej (Develey)
  • ok. 2 łyżeczek suszonego lubczyku
  • ok. 1 łyżeczki curry
  • ok. 1 łyżeczki papryki suszonej łagodnej
  • ok. szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżki klarowanego masła (lub oliwy z oliwek) do smażenia
  • Puszka pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczki musztardy miodowej (Develey)
  • 1 łyżka serka kremowego z pomidorami i bazylią (Arla Apetina)
  • kilka szczypt przyprawy do pizzy (bądź samego oregano)
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • szczypta bazylii
  • 1 ser camembert z ziołami prowansalskimi (President)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym ząbkiem czosnku, drobno poszatkowaną cebulą, jajkiem i musztardą. Doprawić lubczykiem, curry, papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, usmażyć mały kawałek mięsa w celu weryfikacji ilości przypraw. Jeśli brakuje jeszcze czegoś do smaku, możemy odrobinę zwiększyć ilość przypraw. Gdy zaś smak będzie już zadowalający, z mięsa tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na patelni. Miniklopsiki przełożyć do innego naczynia, zaś na tę samą patelnię wyłożyć pomidory z puszki, dodać do nich drobno posiekaną cebulę i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Posypać przyprawą do pizzy i lubczykiem. W międzyczasie ugotować wodę na makaron i przygotować spaghetti według przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia pomidorów dodać do nich odrobinę bazylii, ketchup, musztardę, serek i drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze tylko chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos pomidorowy wlać do makaronu i wymieszać. Na wierzch położyć kilka klopsików, pokroić camembert w kostkę i „porozrzucać” na wierzchu makaronu. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!
Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert
Pomidory dusić z dodatkiem cebuli oraz serka kremowego, który zabiela sos pomidorowy
Spaghetii w pomidorach z klopsikami i camembert
Z mięsa mielonego tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na klarowanym maśle