Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Spaghetti Bolognase

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Standardowe, w miarę zgodne z oryginałem bolognese

Spaghetti Bolognase Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti Bolognase

 

  • 0,5 kg milonej wołowiny
  • 250 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu ( może być z kostki)
  • puszka pomidorów w zalewie
  • garść świeżej bazylii ( lub łyżeczka mielonej)
  • pieprz
  • sól
  • starty ser żółty ( jeśli ktoś lubi to parmezan)
  • oliwa ( nie olej!)
  • pół paczki makaronu ( mniej więcej)

Sposób przygotowania:

Spaghetti Bolognase
Czosnek obrać i pokroić na plasterki, cebulę drobniutko posiekać, posolić, zeszklić razem na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę dusić. Dodać mięso, podsmażyć troszkę. Wlać rosół, wino i pomidory wraz z zalewą. Dodać bazylię, zamieszać. Dusić wszystko ok. 40 minut. Makaron ugotować na pół- twardo. Wymieszać z gotowym sosem, chwilę gotować razem ( ok.3 minut). Po nałożeniu posypać serem. Smacznego!
Spaghetti Bolognase
jesli sosu jest za duzo, odlozcie czesc, a reszte wymieszajcie z makaronem