Sposób przygotowania:
Spaghetti bolognese z dziczyzną
Mieloną dziczyznę przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzewam smalec. Dodaję mięso i smażę na dużym ogniu. Gdy mięso zbrązowieje zalewam je bulionem gotowanych na kościach dzika (można również użyć zrobionego z kostki). Gdy na patelni zacznie się gotować dodaję przecier pomidorowy. Marchewkę oraz pietruszkę kroję w kostkę. Kolejno prażę na suchej patelni do zarumienienia. Dodaję do sosu. Podobnie postępuję z cebulą. Kroje w kosteczkę i w dwóch turach podgrzewam na suchej patelni. Zarumienioną dodaję do sosu. Mieszam. Gdy sos ponownie zacznie się gotować dodaję zioła prowansalskie oraz posiekany czosnek. Dusze pod przykryciem około 10 minut. Na koniec przyprawiam bazylią, mieszam i gotowe. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzi. Ugotowany polewam przygotowanym sosem. Posypuję startym serem. Smacznego.