pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Spaghetti bolognese z dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spaghetti z pomidorowo-warzywnym sosem bolognese na mielonym mięsie z dzika

Spaghetti bolognese z dziczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti bolognese z dziczyzną

 

  • mięso mielone 50 dag
  • marchewka 1
  • pietruszka 1
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smak
  • zioła prowansalskie 2 szczypty
  • bazylia 2 szczypty
  • koncentrat pomidorowy 100g
  • bulion 300ml
  • smalec 2 łyżki
  • makaron spaghetti 35 dag
  • ser żółty starty do posypania
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Spaghetti bolognese z dziczyzną
Mieloną dziczyznę przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzewam smalec. Dodaję mięso i smażę na dużym ogniu. Gdy mięso zbrązowieje zalewam je bulionem gotowanych na kościach dzika (można również użyć zrobionego z kostki). Gdy na patelni zacznie się gotować dodaję przecier pomidorowy. Marchewkę oraz pietruszkę kroję w kostkę. Kolejno prażę na suchej patelni do zarumienienia. Dodaję do sosu. Podobnie postępuję z cebulą. Kroje w kosteczkę i w dwóch turach podgrzewam na suchej patelni. Zarumienioną dodaję do sosu. Mieszam. Gdy sos ponownie zacznie się gotować dodaję zioła prowansalskie oraz posiekany czosnek. Dusze pod przykryciem około 10 minut. Na koniec przyprawiam bazylią, mieszam i gotowe. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzi. Ugotowany polewam przygotowanym sosem. Posypuję startym serem. Smacznego.
Spaghetti bolognese z dziczyzną
Mięso mielone z dzika przyprawiam i podsmażam
Spaghetti bolognese z dziczyzną
Pokrojone w kostkę warzywa prażę na patelni
Spaghetti bolognese z dziczyzną
Wraz z prażoną cebulą dodaję do sosu
Spaghetti bolognese z dziczyzną
Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawy ziołowe