mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie jest sycące, bardzo smaczne, idealne na mroźne, zimowe dni.

Spaghetti carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • opakowanie makaronu spaghetti

 

  • Sos:

 

  • 15 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • 5 dag startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu do posypania makaronu

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na oleju. Wyjmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją i wymieszaj ze skwarkami. Jajka roztrzep ze śmietaną i 2 łyżkami startego parmezanu. Dopraw sos solą i pieprzem. Makaron do spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, osącz go i jeszcze gorący włóż ponownie do garnka. Zalej makaron roztrzepanym jajkiem ze śmietaną oraz serem i dokładnie wymieszaj. Posyp spaghetti carbonara skwarkami z cebulą i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i przykryj je pokrywką. Dzięki temu sos do spaghetti lepiej zwiąże się z makaronem. Przed podaniem posyp parmezanem.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara