Sposób przygotowania:
Spaghetti z dynią i pesto
Nastawiamy wodę na makaron po czym gotujemy go al dente wg wskazówek na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy dynię i pesto. Obieramy cebulę i dynię. Cebulę kroimy w piórka a dynię w cieńkie plasterki. Na łyżce masła szklimy cebulę. Dodajemy dynię, solimy i posypujemy pieprzem. Podlewamy winem i dusimy krótko by dynia pozostała lekko chrupiąca.Do moździerza wkładamy ząbek czosnku i szczyptę soli - ucieramy na pastę dodając pod koniec garść liści bazylii. Dodajemy do sosu starty parmezan i oliwę. na końcu mieszamy z mielonymi orzechami - doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gorący makaron układamy na talerzach razem z dynią. Polewamy sosem pesto, posypypujemy wiórkami parmezanu i listkami bazylii. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
misia5
jaNina
Oj było pyszne! Niestety nie została nawet niteczka makaronu :)
zbysiowa