Sposób przygotowania:
Spinatspätzle z szynką i serem
Kluseczki podobne trochę do naszych kładzionych, podane z podsmażoną gotowaną szynką, śmietaną i serem (w oryginale tyrolski Bergkeise, u mnie również owczy i również górski - oscypek. Rozmrożony szpinak odsącz dokładnie na sicie. Do miski włóż wszystkie składniki na kluski i wyrób mikserem na gładkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka. Zagotuj w garnku osoloną wodę i za pomocą przyrządu do robienia kluseczek lub tarki o grubych oczkach przecieraj partiami ciasto na wrzątek. Wyjmuj zaraz po wypłynięciu i przepłucz na sicie zimną wodą. Użyłem do robienia klusek szprycy cukierniczej - okazała się bardzo wygodna. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Kiedy się zrumieni dodaj odsączone szpecle i podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i podawaj posypane tartym serem i (jeżeli lubisz) szczypiorkiem.