Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Śródziemnomorski chlebek z fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowe, łatwe w przygotowaniu pieczywo z dodatkiem oliwek i sera feta. Nie wymaga użycia specjalnej maszyny do wypieku chleba. Wystarczy keksówka.

Śródziemnomorski chlebek z fetą i oliwkami

Składniki:

Śródziemnomorski chlebek z fetą i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Śródziemnomorski chlebek z fetą i oliwkami
Mąkę przesiać, dodać drożdże, olej, wino, wodę i sól. Wyrobić, przykryć czystą lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić z dodawanymi kolejno jajkami. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, oliwki i (opcjonalnie) pokrojone pomidory, wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki i znów odstawić do wyrośnięcia. Posypać wierzch pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 190 st. piekarnika na ok. 50 minut. Gotowy wystudzić na kratce.