Sposób przygotowania:
Tradycyjny staropolski bigos
Grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć 2 godziny. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie jeśli jest zbyt kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Grzyby pokroić i z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić przyprawy. Wszystko zagotować i dusić pod przykryciem. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek i inne mięsa usmażyć i dodać do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Wlać ok. 2 łyżki sosu sojowego. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny. Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut, stale mieszając. Ewentualnie doprawić. Gotowe :-) ps. najlepszy bigos to taki, który się odgrzewa kilka razy, po prostu musi się przegryźć.
zewa
Domisia
ja go tak wykonałam, nikomu nie każę dodawać sosu.
zewa
Wystarczyłoby napisać, że bigos jest według Ciebie a nie staropolski. Staropolski to staropolski a nie jakiś inny. To tyle.