Domisia

Domisia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Tradycyjny staropolski bigos

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to przepis na tradycyjny staropolski bigos - wydawał się trudny do wykonania, ale tak naprawdę jest to tylko czasochłonna potrawa, nie ma w niej nic trudnego do zrobienia :-)

Tradycyjny staropolski bigos

Składniki:

Tradycyjny staropolski bigos

 

  • 2 kg kiszonej kapusty;
  • 30 dkg mięsa wołowego;
  • 30 dkg mięsa wieprzowego;
  • 50 dkg różnych kiełbas;
  • 20 dkg wędzonego boczku;
  • dwie garście suszonych grzybów
  • 20 dkg pieczarek;
  • kilka suszonych śliwek;
  • ok 200 ml przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie, ziarna jałowca, sól, pieprz słodka i ostra papryka, kminek, sos sojowy, ewentualnie

Sposób przygotowania:

Tradycyjny staropolski bigos
Grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć 2 godziny. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie jeśli jest zbyt kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Grzyby pokroić i z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić przyprawy. Wszystko zagotować i dusić pod przykryciem. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek i inne mięsa usmażyć i dodać do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Wlać ok. 2 łyżki sosu sojowego. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny. Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut, stale mieszając. Ewentualnie doprawić. Gotowe :-) ps. najlepszy bigos to taki, który się odgrzewa kilka razy, po prostu musi się przegryźć.