jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Stefanka z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

stefanka z serem, rewelacyjne ciasto w niedzielę do kawy

Stefanka z serem

Składniki:

Stefanka z serem

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kostka masła
  • 1/4 kg cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • MASA SEROWA:
  • 1,2 kg sera
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • POLEWA:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Stefanka z serem
CIASTO:

Z wymienionych składników szybko zagnieść ciasto.

Wałkować cienkie placki.

Piec około 5 minut na złoty kolor.

MASA SEROWA:

Masło i ser przepuścić przez maszynkę, dodać jajka , cukier, zagotować. Budyń waniliowy rozrobić z mlekiem, wlać do sera, jeszcze chwilę gotować. Placki przekładać ciepłą masą serową.

POLEWA:

Rozpuścić wszystkie składniki na polewę.

Ostatnią warstwę ciasta polać polewą kakaową.