Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Stek Salisbury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Amerykańska odmiana kotleta mielonego wymyślona przez lekarza dra Jamesa H. Salisbury, danie popularne w USA.

Stek Salisbury Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek Salisbury

 

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka zupy cebulowej w proszku
  • 1 puszka zupy grzybowej (300 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy do steków
  • 150 g pieczarek
  • mleko
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Stek Salisbury
Mięso włożyć do miski, dodać bułkę tartą, zupę cebulową, 1 czubatą łyżkę (około ¼ puszki) zupy grzybowej, przyprawę do steków, wbić jajko oraz posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobić na jednolitą masę jak kotlety mielone. Uformować 4 płaskie, wydłużone kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju 4 do 5 minut z każdej strony. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać resztę zupy grzybowej z puszki, dowolnie pokrojone pieczarki i tyle samo mleka co zupy grzybowej (można a nawet trzeba użyć pustej puszki po zupie jako miarkę) i smażyć na wolnym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu i przewracając kotlety raz na drugą stronę. Jeśli by sos był zbyt gęsty to wystarczy dodać troszkę więcej mleka, ewentualnie dosolić do smaku. Tradycyjnie podawane z ubitymi ziemniakami, makaronem lub ryżem i dowolną surówką/sałatką.
Stek Salisbury
Mięso wymieszać z bułką tartą, jajkiem, zupą cebulową i grzybową i przyprawami.
Stek Salisbury
Kotlety smażyć 4 do 5 minut na średnim ogniu.
Stek Salisbury
Dodać pieczarki, zupę grzybową i mleko, smażyć pod przykryciem 20 min.
Stek Salisbury
Sos zamieszać od czasu do czasu przewracając kotlety raz na drugą stronę.