Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Steki cielęce po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna cielęcinka z nutką sherry

Steki cielęce po prowansalsku

Składniki:

Steki cielęce po prowansalsku

 

  • 6 steków cielęcych
  • 4 łyżki masła
  • 3 żabki czosnku, posiekane
  • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 720 g pomidorów, obranych, bez pestek, posiekanych
  • 60 ml sherry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Steki cielęce po prowansalsku
W rondlu smażyć kotlety na maśle przez 4-6 minut z każdej strony. Odstawić, zachować gorące.

Dodać czosnek, paprykę i cebulę, smażyć aż będą miękkie. Dodać pomidory i zagotować. Ogień zmniejszyć i dusić przez 10 minut. Dodać sherry i przyprawy, dusić aż płyn wyparuje.

Steki ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać..

Tagi:

beza bezy