Sposób przygotowania:
Stokfisz kardynalski z dorsza
Filety umyć i pokroić w grubą kostkę. Zalać wywarem z warzyw. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Odłożyć w ciepłe miejsce.(Wywar przeznaczyć do innych celów np. zupy rybnej). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z czosnkiem przełożyć do rondla. Posolić i pocukrzyć. Dusić na małym ogniu do miękkości cebuli. Całość przetrzeć przez sito. Wystudzić. Przecier połączyć z roztrzepanymi dwoma jajkami i dwoma żółtkami. Dodać rybę i pietruszkę. Posolić i popieprzyć. Lekko wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanego masłem, żaroodpornego naczynia. Naczynie wstawić do kąpieli wodnej. (Do większego naczynia z wodą). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, do momentu aż stokfisz stanie się jednolity i po naciśnięciu nie będzie się zapadał