Sposób przygotowania:
Stripsy KFC 2
Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w podłużne paski o grubości ok. 0,5 cm. Przekładam pokrojone mięso do miski, dodaję przyprawy (ich ilość jest uzależniona od tego jak ostre i słone lubimy potrawy, dlatego podane w składnikach ilości są tylko orientacyjne) i mieszam dokładnie. Ciasto naleśnikowe: W miseczce umieszczam jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany (w razie gdyby było za rzadkie należy dosypać trochę więcej mąki, a jeśli na gęste to rozrzedzić mlekiem). Do ciasta naleśnikowego przekładam po kilka pasków kurczaka, mieszam dokładnie ale delikatnie, tak aby ciasto pokryło jak największą powierzchnię mięsa. Do pojemnika na żywność wsypuję przesianą mąkę. Przekładam do niego po kilka pasków kurczaka w cieście naleśnikowym, zamykam pokrywką i wstrząsam pudełkiem aż mąka sama przylepi się do mięsa. Za pomocą szczypców lub dwóch widelców wyjmuję kurczaka i układam na desce. Na dużej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej. Partiami wkładam na gorący tłuszcz stripsy i smażę kilka minut aż do zarumienienia. W czasie smażenia odwracam paski na drugą stronę. Osączam stripsy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Przekładam mięso na talerz. Podaję na ciepło z frytkami i sosami.