VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Stroganoff z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie, smaczne i proste danie rosyjskie... Zawsze przygotowuję więcej, gdyż wszystkim mało:-) Kurczak z warzywami z dodatkiem śmietany i musztardy- palce lizać...

Stroganoff z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Stroganoff z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • Przyprawa do mięs
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Sól
  • 100 ml wody lub bulionu
  • Śmietana 18%- 50 ml
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki mąki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Stroganoff z kurczaka
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Warzywa myjemy i kroimy- pieczarki w pół plasterki, papryki w kostkę, cebulę w piórka. Kurczaka obsmażamy, dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem. W miseczce rozrabiamy bulion, śmietanę, musztardę i mąkę. Wlewamy do kurczaka i warzyw. Mieszamy i czekamy aż delikatnie zgęstnieje.
Stroganoff z kurczaka
Etap 1 Kurczak z warzywami z dodatkiem śmietany i musztardy- palce lizać...