rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Stroganow ala Dukan

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne pożywne danie na II fazę Dukana P+W

Stroganow ala Dukan

Składniki:

Stroganow ala Dukan

 

  • 0,5kg chudej wołowiny
  • 0,5kg pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • skrobia kukurydziana
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • sos sojowy ciemny
  • pieprz
  • olej do natłuszczenia patelni

Sposób przygotowania:

Stroganow ala Dukan
Mięso pokroić w cienkie paseczki,pieczarki w plasterki,a obie cebule w piórka.Na patelni lekko natłuszczonej olejem i rozgrzanej mocno podsmażyć mięso,może trochę przywierać do dna.Przełożyć mięso do garnka.Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody.Na patelnie wlać trochę bulionu poczekać aż resztki mięsa z dna zaczną odchodzić.Następnie wrzucić na patelnię cebulę i lekko dusić,po chwili dodać pieczarki i około 2 łyżek stołowych sosu sojowego.Gdy cebula i pieczarki będą lekko poduszone dodać wszystko do mięsa.Wlać resztę bulionu,dodać przecier pomidorowy,pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku.Na koniec wymieszać ze skrobią kukurydziana.Dusić wszytko godzinę lub dłużej zależy od wołowiny(musi być miękka).W razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym.Podawać z buraczkami lub dodatkowo z kaszą dla nie dietujących.