goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Strogonow Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To popisowe danie mojej siostry. Wbrew pozorom szybko się je przygotowuje i jest bardzo pożywne.

Strogonow Eli

Składniki:

Strogonow Eli

 

  • ziemniaki młode-małe 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • ogórek kiszony 2 sztuki
  • pieczarki 40 dag
  • wołowina 1 kg
  • bulion warzywny 100 ml
  • olej 4 łyżki
  • śmietana 4 łyżki
  • musztarda pikantna 3 łyżki
  • zasmażka 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • masło 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Strogonow Eli
Ziemniaczki oczyszczamy, gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, kroimy je w ćwiartki. Ogórki w talarki, a pieczarki w plasterki. Mięso oczyszczamy, kroimy w paseczki i smażymy na oleju, doprawiamy do smaku. Na tym samym tłuszczu, w którym smażyliśmy mięso podsmażamy pieczarki, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, następnie ogórki. Dodajemy mięso, ziemniaczki i całość zalewamy bulionem. Dusimy 5-7 min i dodajemy śmietanę, musztardę, oraz posiekaną zieleninę. Zaprawiamy zasmażką, Całość doprawiamy do smaku.

Tagi:

wołowina