Sposób przygotowania:
Strogonow wg Moniki
Mięso należy umyć w zimnej wodzie i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na patelni. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą (dwa razy tyle wody ile mięsa). Dodać do mięsa z wodą liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki Vegety oraz kostkę rosołową drobiową. Pieczarki umyć i pokroić (przekroić na pół i pokroić na cienkie plastry).Cebulę pokroić na małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać na patelnię pieczarki i wszystko razem poddusić. Do miękkiego mięsa należy dodać podduszone pieczarki z cebulą. Umytą i pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć na dwóch łyżkach masła, następnie dodać do mięsa i pieczarek. Zagotować wszystko przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, solą, czosnkiem mielonym oraz papryką w proszku i dodać szczyptę oregano. Na końcu należy zrobić zasmażkę: na patelni roztopić pół kostki masła z trzema łyżkami mąki, delikatnie podsmażyć. Pod koniec gotowania dodać do reszty składników i wszystko zagotować.