monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Strogonow wg Moniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i pożywny strogonow, którego podstawą jest mięso, pieczarki i papryka.

Strogonow wg Moniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strogonow wg Moniki

 

 

Sposób przygotowania:

Strogonow wg Moniki
Mięso należy umyć w zimnej wodzie i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na patelni. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą (dwa razy tyle wody ile mięsa). Dodać do mięsa z wodą liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki Vegety oraz kostkę rosołową drobiową. Pieczarki umyć i pokroić (przekroić na pół i pokroić na cienkie plastry).Cebulę pokroić na małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać na patelnię pieczarki i wszystko razem poddusić. Do miękkiego mięsa należy dodać podduszone pieczarki z cebulą. Umytą i pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć na dwóch łyżkach masła, następnie dodać do mięsa i pieczarek. Zagotować wszystko przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem, solą, czosnkiem mielonym oraz papryką w proszku i dodać szczyptę oregano. Na końcu należy zrobić zasmażkę: na patelni roztopić pół kostki masła z trzema łyżkami mąki, delikatnie podsmażyć. Pod koniec gotowania dodać do reszty składników i wszystko zagotować.
Strogonow wg Moniki
Mięso należy umyć w zimnej wodzie i pokroić w kostkę.
Strogonow wg Moniki
Pokrojone mięso należy obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na patelni.
Strogonow wg Moniki
Ważnym składnikiem są także pieczarki, które należy umyć i pokroić.