Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Strogonow z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegeteriańska propozycja na strogonowa na bazie boczniaków. Smaczne danie na obiad z kaszą lub ryżem, albo z pieczywem.

Strogonow z boczniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strogonow z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Strogonow z boczniaków
Boczniaki opłukać, odciąć twarde końcówki i porozrywać wzdłuż blaszek na paski. Cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić na oleju. Kiszone ogórki pokroić na cienkie plasterki. Marchew pokroić drobno, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać wodą i gotować około pół godziny. W tym czaie podsmazyć na rumiano boczniaki. Dodać boczniaki do garnka, dodać przyprawy i gotować do miękkości składników.

Dodac pomidory i ogórki i gotować jeszcze kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Strogonow z boczniaków
Boczniaki porozrywane na podłużne paski.
Strogonow z boczniaków
Pokrojona w drobną kostkę i podsmażona cebula
Strogonow z boczniaków
Kiszone ogórki pokrojone na cienkie plasterki
Strogonow z boczniaków
Kawałki boczniaków podduszone na tłuszczu