gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łatwa w przygotowaniu i smaczna strucla.

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkiem

Składniki:

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkiem

 

 

  • Na nadzienie:
  • 3 jabłka
  • pół szkl. rodzynków
  • 2-3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Strucla krucho-drożdżowa z jabłkiem
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto, podsypując mąką rozwałkować na prostokąt 25x30 cm.Jabłka zetrzeć, na sitku odcisnąć nadmiar soku, dodać miód i sparzone rodzynki-wymieszać.Wyłożyć na ciasto, zostawiając kilka cm wolnego miejsca z dłuższej strony prostokąta.Zawinąć, włożyć do wąskiej blaszki, tak by "wolne miejsce' było na jej spodzie.Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Można posypać kruszonką, lub polukrować po upieczeniu.Piec 50-55 minut w 180 stopniach.Sprawdzić patyczkiem.