Sposób przygotowania:
Strucla makowa wg Dominiki
Pół szklanki mleka podgrzać z 1 łyżką cukru. Dodać drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wystygnięcia. Po 15 minutach dodać 2 jajka, 2 łyżka cukru, masło, obrane i pokrojone migdały, skórkę cytrynową, szczyptę soli i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Mak gotować z 2 szklankami mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń zmieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i resztą cukru. Dodać do masy makowej i mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce i rozsmarować na nim masę makową. Dłuższe boki ciasta zawinąć od wewnątrz do środka, formując struclę. Posmarować białkiem. Piec 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.