Sposób przygotowania:
Strucla makowo-orzechowa
Mak sparzyć i odstawić na całą noc. Odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. CIASTO: Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka. Kiedy drożdże ruszą, czyli po ok10min. Dodać resztę składników. Masło ma być rozpuszczone i przestudzone. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zmielonego maku dodać zmielone orzechy włoskie i resztę składników (oprócz żurawiny) Ciasto rozwałkować na prostokąt 60x20, posmarować masą. Na brzegu wzdłuż dłuższego boku ułożyć żurawinę i zwijać w rulon. Podzielić roladę na trzy części. Dwie włożyć na dno keksówki (11x21), posmarować roztrzepanym białkiem i położyć trzecią. Posmarować białkiem i posypać suchym makiem. Piec na funkcji góra-dół w 180*C przez ok50min. Smacznego!
Magdalenaa