Sposób przygotowania:
Strucla makowa 3
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję. masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać. Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt. Białka rozmieszać i posmarować nimi placki. Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady. Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole. Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić. W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym. Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.
elzbieta8960
Moze i ja tez wreszcie odwaze sie upiec taka wg Twojego przepisu ( rowniez nigdy jeszcze nie pieklam z gory zakladajac ze mi nie wyjdzie)
Duza ....5..... za odwage i pyszny wypiek :)
bernika
edytaha
edytaha
Chyba zmęczona jestem, bo dopiero się doczytałam :)
zewa
Elżbieta to na prawdę nie jest trudne, ja też sieębałam.
yola