zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Strucla makowa 3

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wstyd się przyznać, ale to jest moja pierwsza w życiu strucla makowa.

Strucla makowa 3

Składniki:

Strucla makowa 3

 

Sposób przygotowania:

Strucla makowa 3
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję. masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać. Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt. Białka rozmieszać i posmarować nimi placki. Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady. Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole. Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić. W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym. Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.