Sposób przygotowania:
Strucla parzona z makiem
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe parzone.Mak sparzyć poprzedniego dnia i pozostawić do napęcznienia,odcedzić przez sito i przekręcić kilka razy przez maszynkę,dodać masło,drożdże,ubitą pianę,bakalie i zapach.
Ciasto podzielić na dwie lub trzy części,rozwałkować w kształcie prostokąta,posmarować białkiem,nałożyć masę makową,rozsmarować równo i ciasto zwinąć.
Ułożyć delikatnie na dobrze wysmarowanej blasze i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku.Po wyjęciu z pieca na gorąco posypać cukrem waniliowym lub polukrować ostudzoną struclę.
Przygotować ciasto drożdżowe parzone.Mak sparzyć poprzedniego dnia i pozostawić do napęcznienia,odcedzić przez sito i przekręcić kilka razy przez maszynkę,dodać masło,drożdże,ubitą pianę,bakalie i zapach.
Ciasto podzielić na dwie lub trzy części,rozwałkować w kształcie prostokąta,posmarować białkiem,nałożyć masę makową,rozsmarować równo i ciasto zwinąć.
Ułożyć delikatnie na dobrze wysmarowanej blasze i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w średnio gorącym piekarniku.Po wyjęciu z pieca na gorąco posypać cukrem waniliowym lub polukrować ostudzoną struclę.
misia14
edytaha