wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Strucla z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Moja pierwsza strucla, znikła cała :)

Strucla z makiem

Składniki:

Strucla z makiem

 

  • ROZCZYN:,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • ciepłe mleko,
  • CIASTO:
  • 1 jajko,
  • 7 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 25 dag mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1/5 kostki margaryny,
  • 34 dag maku w puszcze

Sposób przygotowania:

Strucla z makiem
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące na tyle a by powstała masa gęstości śmietany), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.

W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.

Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte jajko z cukrem, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, blat posypujemy wcześniej mąką, smarujemy makiem, zawijamy w rulon (jak roladę) , zlepiamy brzegi, kładziemy na brytfance wysmarowanej tłuszczem, górę rolady smarujemy białkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st ok 25 minut.

Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem :D