Sposób przygotowania:
Strucla z makiem
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące na tyle a by powstała masa gęstości śmietany), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte jajko z cukrem, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, blat posypujemy wcześniej mąką, smarujemy makiem, zawijamy w rulon (jak roladę) , zlepiamy brzegi, kładziemy na brytfance wysmarowanej tłuszczem, górę rolady smarujemy białkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st ok 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem :D
W tym czasie przeisewamy mąkę, dodajemy sól, jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte jajko z cukrem, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciato musi sięodklejać od brzegu (ew można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, blat posypujemy wcześniej mąką, smarujemy makiem, zawijamy w rulon (jak roladę) , zlepiamy brzegi, kładziemy na brytfance wysmarowanej tłuszczem, górę rolady smarujemy białkiem, odstawiamy do wyrośnięcia, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 st ok 25 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem :D
msewka