bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

odpowiednia na świąteczny stół

strucla z makiem

Składniki:

strucla z makiem

 

  • 1 , 1/2 szkl. mąki
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 łyżki drożdży
  • 3 jajka (1 całe i 2 żółtka)
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

strucla z makiem
Z drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku , łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia . Jajko , żółtka i cukier utrzeć . Do przesianej mąki dodać rozczyn , utarte jajka i resztę składników , zagnieść ciasto . Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość . Rozwałkowany placek posmarować masą makową (kupuję gotową w puszce) i zwinąć w rulon . Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić jeszcze na parę minut . Piec 40-50 min. w 180 stopniach C na złoty kolor .

Tagi:

jajko jajka