Sposób przygotowania:
Strudel po francusku
Ciasto francuskie rozwałkować, aż powstanie bardzo cienki, prostokątny placek. W misce utrzeć na pianę twaróg z serem topionym, dodać osuszone rodzynki (namoczone uprzednio w letniej wodzie), grubo posiekane migdały i żółty ser pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Całość przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą posmarować równomiernie ciasto francuskie, skropić roztopionym masłem. Na wierzchu ułożyć plasterki szynki lub słoniny (mogą być szynka i słonina w równej ilości). Strudel zawinąć ciasno przy pomocy płóciennej serwety, zgiąć w podkowę i umieścić w wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią blasze. Ciasto obficie posmarować roztopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor na średnim ogniu. Gdyby wierzch ciasta w trakcie pieczenia nadmiernie przesychał, należy posmarować go odrobiną mleka, jednak dopiero po 20 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika. Upieczony strudel podawać na gorąco.Smacznego ; )
przejs
marlena1114