marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Strudel po francusku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ach tak pyszne ciasto na słono, że aż grzech go nie przygotować.

Strudel po francusku

Składniki:

Strudel po francusku

 

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 10 dag topionego sera
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag twarogu
  • 2 dag rodzynek
  • 2 dag migdałów obranych ze skórki
  • 10 dag gotowanej szynki lub grubej słoniny wędzonej
  • 5 dag masła
  • sól
  • mąka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Strudel po francusku
Ciasto francuskie rozwałkować, aż powstanie bardzo cienki, prostokątny placek. W misce utrzeć na pianę twaróg z serem topionym, dodać osuszone rodzynki (namoczone uprzednio w letniej wodzie), grubo posiekane migdały i żółty ser pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Całość przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą posmarować równomiernie ciasto francuskie, skropić roztopionym masłem. Na wierzchu ułożyć plasterki szynki lub słoniny (mogą być szynka i słonina w równej ilości). Strudel zawinąć ciasno przy pomocy płóciennej serwety, zgiąć w podkowę i umieścić w wysmarowanej masłem lub wyłożonej folią blasze. Ciasto obficie posmarować roztopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor na średnim ogniu. Gdyby wierzch ciasta w trakcie pieczenia nadmiernie przesychał, należy posmarować go odrobiną mleka, jednak dopiero po 20 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika. Upieczony strudel podawać na gorąco.Smacznego ; )