Sposób przygotowania:
strudel z pieczarkami
Z mąki, białek , wody i soli zagnieść ciasto luźniejsze niż na pierogi. Wyrabiać tak długo, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, przykryć i odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować, ułożyć na oprószonej mąką ściereczce i rozciągać palcami, aż bedzie bardzo cienkie. Grubsze brzegi odciąć. Zostawić placek ciasta do oschnięcia. Farsz:
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju wraz z boczkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać pokrojone w cienkie paski pieczarki i dusić 5 minut. Zalać białym winem, dodać śmietanki, zagotować i przyprawić. Pieczarki odcedzić na sitku a sos pozostawić. Osączone pieczarki ułożyć na cieście, posypać słonecznikiem oraz sezamem i zwinąć ciasto. Strudel posmarować żółtkiem i piec 25 minut. Sos z duszenia pieczarek przyprawić do smaku, zagęścić niewielką ilość mąki kukurydzianej i podawać do strudla. Smacznego
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju wraz z boczkiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodać pokrojone w cienkie paski pieczarki i dusić 5 minut. Zalać białym winem, dodać śmietanki, zagotować i przyprawić. Pieczarki odcedzić na sitku a sos pozostawić. Osączone pieczarki ułożyć na cieście, posypać słonecznikiem oraz sezamem i zwinąć ciasto. Strudel posmarować żółtkiem i piec 25 minut. Sos z duszenia pieczarek przyprawić do smaku, zagęścić niewielką ilość mąki kukurydzianej i podawać do strudla. Smacznego