Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Suahili z moskalików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa dobra jako przystawka.

Suahili z moskalików

Składniki:

Suahili z moskalików

 

  • 0,5 kg moskalików ( ryba)
  • 2 gotowane jajka
  • 1 majonez
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu
  • szczypta soli, pieprzu, szafranu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do ozdoby: liście laurowe, jeden banan

 

Sposób przygotowania:

Suahili z moskalików
W małym garnuszku wymieszać moskaliki z pokrojoną cebulą, marchewką, zmiażdżonym czosnkiem, polać sokiem z cytryny. Przyprawić po czym natrzeć oliwą i octem. Wszystkie składniki na suahili z moskalików wymieszać i odstawić pod przykryciem do lodówki na 5 godzin. Następnie wyłożyć na talerz, ozdobić pokrojonym bananem, liśćmi laurowymi. Podawać z majonezem i gotowanymi jajkami, pokrojonymi w plastry.